Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Γλυκύ έαρ», νέα πνοή – ΤΑ ΝΕΑ


Γλυκύ έαρ», νέα πνοή – ΤΑ ΝΕΑ

Αναρτήθηκε στις από τον Βυζαντινή μουσική

«Γλυκύ έαρ», νέα πνοή

Με τον , Παύλο Αγιαννίδη ,
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ: Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

∆εν είναι εύκολο πράγµα. Να αποκτήσουν νέα πνοή οι πασίγνωστοι αλλά αρκούντως βασανισθέντες από µέτριες έως κακές ερµηνείες και εκτελέσεις βυζαντινοί ύµνοι. Ειδικά τα εγκώµια της Μεγάλης Παρασκευής ή οι αναστάσιµοι ύµνοι, οι οποίοι κι αν έχουν γνωρίσει ηµέρες – δισκογραφικής – απαξίας από σταρ της πίστας,µέτριους (φωνητικά) ιεράρχες και κακές –τεχνικά – εκδόσεις, που ούτε η κατάνυξη, κάποτε επίπλαστη, τις έσωσε…
Η καρδιά, ηµέρες που είναι, ίσως και λόγω της ανίας που προκαλεί η επανάληψη, συντάσσεται µε τις«πειραγµένες» εκδοχές των ύµνων, όπως το «µπλουζ» άλµπουµ του Βασίλη Χατζηνικολάου, οι εκδοχές µε το κλαρίνο του Σαλέα ή µετο βιολί (που «κλαίει») του Κόρου. Οµως είναι αναζωογονητική η νεανική µατιά στις παραδοσιακές εκδοχές, ειδικά των εγκωµίων. Οπως το άλµπουµ «Ω γλυκύ µου έαρ» του νεώτατου καλλίφωνου αρχιµανδρίτη και πρωτοψάλτη Νικόδηµου Καβαρνού, στο οποίο συµµετέχουν ο ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς και ο µαθητής του Ηλίας Παλιουδάκης.
Καθάρια φωνή. Στέρεα. ∆ωρική. Που έχει απεκδυθεί – και σωστά – τα υπερβολικά «βυζαντινά» (είναι µύθος) ποικίλµατα.
Ο Μυτιληνιός αρχιµανδρίτης έχει θεολογικές, μουσικές σπουδές, αλλά έχει σπουδάσει και στα ΤΕΙ Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, πήρε και πτυχίο Σκηνοθεσίας Τηλεόρασης και Κινηµατογράφου – δούλεψε και ως βοηθός στον τοµέα –, καθώς και Ηχοληψίας και Ηχοτεχνίας. Εχει βαλθεί, δε, να κάνει γνωστή και διαδικτυακά την τέχνη του (στο http://www.byzmusic.gr χαρίζοντας σε όσουςτην επισκεπτοντε δωρεάν υλικό ) και τη βυζαντινή µουσική που αγαπάει και υπηρετεί και σε ειδικές συναυλίες στην Ελλάδα (όπως τον ∆εκέµβριο και Απρίλιο στον Χολαργό µε ύµνους από τις σελίδες του Παπαδιαµάντη με ανεπανάληπτη επιτυχία) και στο εξωτερικό. Οπως εκείνη που έδωσε στην Μπάνια Λούκα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο τηλεµαραθωνίου, υπέρ της ανέγερσης της Μονής της Παναγίας Τριχερούσας στην Κροατία, που επίσης κυκλοφορεί ως «Ζωντανή ηχογράφηση» με άνω των 30.000 χιλιάδων κλήσεων.
Μαζί κυκλοφορεί και µία ακόµη έκδοση, το«Χριστός ανέστη» (Εκδ.Σαΐτη), τα έσοδα από τηνοποία διατίθενται υπέρ της ανέγερσης σχολείου στο Μπουρούντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου