Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αφιερώματα σε Ρίτσο και Μινωτή Δύο αξιόλογα αφιερώματα, το ένα για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης

Αφιερώματα σε Ρίτσο και Μινωτή
Δύο αξιόλογα αφιερώματα, το ένα για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο και το άλλο στον κορυφαίο πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, πρωτομάστορα του θεάτρου, Αλέξη Μινωτή, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το Αρχείο της ΕΡΤ.
Στον μεγάλο Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο, είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ «Γιάννης Ρίτσος, ποίηση και εικόνα», παραγωγής 1990, σε σκηνοθεσία Πέτρου Παναμά.
Στο ντοκιμαντέρ, ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» αυτοβιογραφείται, μεταφέροντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τη ζωή και την εξορία του, αναλύοντας παράλληλα το ποιητικό και το εικαστικό του έργο. Αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, δείγματα της οποίας αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα, την ευαισθησία, το ρομαντισμό και τα πάθη του. Αναλύει τη λειτουργία των δύο τεχνών - της ποίησης και της ζωγραφικής - αντιμετωπίζοντας τη ζωγραφική ως έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης της ποίησης. Μιλάει, επίσης, για τα ερεθίσματα που δέχτηκε, καθώς και για τη γνωριμία και συνεργασία του με τον καλλιτέχνη Κάρλο Καρόσο και τον αγγειοπλάστη Βασίλη Κουντουρούδα. Ακόμα, ο ποιητής αναφέρεται στον τελευταίο τόπο διαμονής του, τη Σάμο, τις επιρροές του από το νησί και τις δημιουργίες που του ενέπνευσε.
Στη μνήμη του Αλέξη Μινωτή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», με τίτλο «Η αναβίωσις του αρχαίου δράματος. Η παράδοσις του Εθνικού Θεάτρου και ο Αλέξης Μινωτής», παραγωγής 1998, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.
Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην πορεία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από τη ματιά του Αλέξη Μινωτή και στενών συνεργατών του. Γίνονται αναφορές στον σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη, στην καλλιτεχνική πορεία του σκηνογράφου Κλεόβουλου Κλώνη, στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο ως συνεχιστή του Αντώνη Φωκά και στον μακιγιέρ Γιώργο Σκένδρο.

Η χορογράφος Μαρία Χορς αναφέρεται στη δουλειά του, στις στιγμές περισυλλογής του, αλλά και για την εμμονή του Αλέξη Μινωτή - όπως και της Κ. Παξινού - για τελειότητα. Ο τεχνικός του Εθνικού Θεάτρου Αδριανός Κορονιώτης μιλά για στιγμές της καθημερινής ζωής του Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού, ενώ ο εστιάτορας Λεωνίδας Λιακόπουλος και η σύζυγός του Κάκια καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Σε βίντεο αρχείου, παρουσιάζεται ο Αλέξης Μινωτής να μιλά στους δημοσιογράφους για το ελληνικό και το ξένο θέατρο, καθώς και το αρχαίο δράμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες της δουλειάς του ηθοποιού.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται, επίσης, αποσπάσματα από τον «Ιππόλυτο» του 1954, τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του 1977 και τις «Φοίνισσες» του 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου