Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η αγάπη και ο πόθος στον… εγκέφαλο


Έρωτας ή πόθος; Εξαρτάται πιθανόν από το μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται. Μελέτη από το πανεπίστημιο Concordia του Μόντρεαλ που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, ανέλυσε 20 άλλες μελέτες σχετικές με τις επιδράσεις του σεξ και της αγάπης στο σώμα. Η έρευνα περιελάμβανε μαγνητικές εγκεφάλου ατόμων που είδαν ερωτικές φωτογραφίες, οικείων τους προσώπων, τροφής και άλλων ενεργοποιητών ευχαρίστησης.
Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, 2 μέρη του εγκεφάλου, ο ραβδωτός πυρήνας και η νησίδα, είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση της πορείας κατά την οποία η σεξουαλική επιθυμία εξελίσσεται σε αισθήματα αγάπης. Ο πόθος ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τα ευχάριστα συναισθήματα που σχετίζονται με το σεξ και την τροφή, αλλά η αγάπη ενεργοποιεί τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συνήθειες.
Σύμφωνα με τον Jim Pfaus, καθηγητή ψυχολογίας και αρχισυγγραφέα της μελέτης, πάρα το ότι ορίζουμε με διαφορετική γλώσσα την αγάπη, τη σεξουαλική επιθυμία και τον εθισμό, στη πραγματικότητα όλα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε παρόμοιο τόπο. Παρατηρώντας κάτι τέτοιο, η ιδέα του έρωτα με την πρώτη ματιά ή κεραυνοβόλου έρωτα πιθανότατα δεν ισχύει: οι άνθρωποι αρχικά νιώθουν επιθυμία.
Ο εγκέφαλος «αντιμετωπίζει» την αγάπη ως μια συνήθεια που έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι μετά τον πόθο μπορεί να επέλθει η αγάπη και αυτά τα συναισθήματα αγάπης «μεταβιβάζονται» σε διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου, το οποίο επεξεργάζεται τις συνήθειες και μοτίβα ανταμοιβής. Τα ίδιο εγκεφαλικό μοτίβο εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι γίνονται τοξικομανείς.
Όπως επισημαίνει ο Phaus οι συνήθειες συνήθως έχουν κακή φήμη, αλλά είναι ένα σημαντικό πράγμα που επιβάλλει ο εγκέφαλος. Η μετακίνηση από την επιθυμία στην αγάπη, αποτελεί τον συνδετικός μηχανισμός στις σχέσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω η εξάρτηση από ουσίες είναι μια υπερβολική έκφραση μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής λειτουργίας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και στην ίδια της εξέλιξη αφού μπορεί να συνδράμει στη κατανόηση του εθισμού, της αγάπης και φυσικά στη προαγωγή της κοινωνικής νευροεπιστημικής έρευνας.
Πηγή: abcnews
Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου,
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια
Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου